De Sociologische Bril

Jury Sociologische Bril

De jury van de Sociologische Bril bestaat uit een groep vaksociologen met diverse achtergronden. Op deze pagina stelt de jury zich voor.

Mark van Ostaijen

Mark van Ostaijen is als bestuurssocioloog verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. In de zomer van 2017 promoveerde hij op een proefschrift over migratie en mobiliteit in Europa. Hij publiceert onder meer in de Volkskrant, NRC Handelsblad en Trouw en is columnist voor Sociologie Magazine.

Giselinde Kuipers

Giselinde Kuipers is een autoriteit op het gebied van de sociologie van de humor en van de schoonheid. Ze is een vooraanstaand cultureel en historisch‚Äźvergelijkend socioloog met een neus voor aansprekende onderwerpen die in sociaalwetenschappelijk onderzoek weinig gebruikelijk zijn. Kuipers liet onder andere zien dat vrouwelijke schoonheidsidealen in Europa niet echt verschillen tussen landen.

Jurre van den Berg

Jurre van den Berg studeerde sociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en journalistiek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij is werkzaam als verslaggever voor de Volkskrant. Ook is hij redacteur van Sociale Vraagstukken. (foto: Harry Cock).

Emily Miltenburg

Emily Miltenburg volgde een bachelor Politicologie en een Research Master Social Sciences aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). In 2012 ontving ze een Onderzoekstalentbeurs van het NWO. In 2017 promoveerde zij cum laude aan de UvA (Sociologie) op haar proefschrift over conditionele buurteffecten op de sociaal-economische status van bewoners. Sinds 2017 werkt ze als wetenschappelijk medewerker bij het SCP. Na onderzoek naar de integratie van Syrische statushouders, doet ze sinds 2020 onderzoek naar publieke opinie over de maatschappij en politiek.

Kobe de Keere

Kobe de Keere is assistent-professor in culturele sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn proefschrift omvatte een analyse van de rol van het individualisme binnen Westerse samenlevingen met een nadruk op klassenconflict en historische verandering. Hij publiceert over onderwerpen zoals individualisme, ongelijkheid in het onderwijs, en morele en politieke conflicten. Momenteel legt zijn onderzoek zich toe op onderwerpen zoals morele grenzen, gatekeeping mechanismes, en evaluatiepraktijken binnen de arbeidsmarkt.

Bea Cantillon

Bea Cantillon is een Belgisch sociologe en voormalig politica. Ze is hoogleraar in Sociaal Beleid aan de Universiteit Antwerpen en lid van het Herman Deleeck Centrum voor Sociaal Beleid van diezelfde universiteit. Ze onderzoekt hedendaagse vraagstukken zoals armoede, sociaal beleid en sociale zekerheid en adviseert de Belgische regering onder andere over de hervorming van de sociale zekerheid en het pensioenstelsel.